Zgodovina savn: Od prvotnih začetkov do sodobnega sveta

 

Savne so bile prisotne že tisočletja in so se razvijale skozi različne kulture in čase. Od svojih najzgodnejših začetkov v severni Evropi do sodobne uporabe po vsem svetu, savne so postale ena najbolj priljubljenih oblik relaksacije in zdravljenja.

Prvi znani dokazi uporabe savn segajo v starodavno Finsko, kjer so ljudje začeli uporabljati savne za zdravljenje telesa in duha. Finske savne so bile zasnovane kot majhne, zunanje strukture, ki so jih segreli z lesom in kamnom. Tam so se ljudje zbirali, da bi se ogreli, se zdravili in izmenjavali zgodbe.

Savne so se nato razširile po celotni severni Evropi in so postale del vsakdanjega življenja. V Srednji Evropi so bile savne pogosto povezane s kulturo in tradicijo, kjer so jih uporabljali kot mesta za druženje in pogovore.

V zadnjih desetletjih pa so savne doživele preobrazbo in postale še bolj priljubljene po vsem svetu. Sodobne savne so lahko opremljene z različnimi funkcijami, kot so masažni tuši, parne kopeli, savne z aromaterapijo, avdio sistemi za sprostitev, RGB osvetlitvijo, infra grelci, itd.

Vendar pa so savne še vedno priljubljene zaradi svojih zdravstvenih koristi. Toplota savne pomaga sprostiti mišice, izboljšati krvni obtok in zmanjšati stres. Prav tako se verjame, da savne pomagajo pri zdravljenju kožnih bolezni, prehladov in drugih zdravstvenih težav. Redna uporaba savne ima za človeka ogromno pozitivnih učinkov, več si preberite tukaj.

 

V zaključku lahko rečemo, da so savne že tisočletja del ljudske kulture in tradicije. Od svojih najzgodnejših začetkov do sodobnega sveta, savne ostajajo priljubljena oblika relaksacije in zdravljenja. Če iščete način za sprostitev telesa in duha, potem je savna odlična izbira za vas! Za ogled naše ponudbe infra savn klikni tukaj , za ogled naše ponudbe finskih savn klikni tukaj.