Gradiš savno? Katero peč izbrati

Pri gradnji lastne savne je ena izmed ključnih odločitev izbira prave peči. Različne vrste peči nudijo različne funkcije in izkušnje, zato je pomembno, da pred odločitvijo razmislite o svojih potrebah in željah. V tem prispevku bomo raziskali različne vrste peči za savno ter vam dali smernice in nasvete za izbiro peči, ki bo popolnoma ustrezala vašim potrebam.

 

Vrste peči za Savno:

 

Klasične finske peči:

Klasična finska peč predstavlja jedro tradicionalne finske savne. Znana je po svoji preprostosti, zanesljivosti in sposobnosti doseganja visokih temperatur. Ta vrsta peči izvira iz bogate finske savnarske tradicije in je postala simbol pristne finske savne, ki slovi po visokih temperaturah in nizki vlažnosti. Peč se veže na električno napeljavo (do 3,5 kW na eno fazo, močnejše peči na trofazni električni tok).

 

Kombinirane - Bio peči:

Bio parna peč je ključna komponenta v kombinirani parni savni. V primerjavi s tradicionalnimi finskimi savnami, ki temeljijo na suhi vročini, ima bio peč rezervoar za vodo, s katerim ustvarite več vlage in nižje temperature v savni.

 

Peči na drva:

Te peči delujejo na principu kurjenja drv iz zunanje ali notranje strani savne. To ustvarja suh in vroč zrak v savni. Peči na drva so priljubljene zaradi avtentične izkušnje in vonja po lesu. Kamenje se lahko poliva z vodo, s tem v savni ustvarite paro.

 

Oblika in Materiali:

Peči so običajno kovinske; obesite jih lahko na steno savne ali pa postavite na tla, odvisno od modela. Napolnite jih z vulkanskim kamenjem, ki ga rahlo naložite med grelce v peči, kar omogoča enakomerno oddajanje toplote v savno.

Delovanje:

Finska peč deluje na principu suhega segrevanja zraka, kar pomeni, da ogreva zrak v savni brez dodajanja vlage. Bio peč pa pretvarja vodo v paro in jo sprošča v savno, ustvarjajoč vlažno okolje.

 

Moč peči:

Moč peči je odvisna od velikosti savne. Moč najlažje določite z množenjem širine x dolžine x višine savne. Priporočena moč peči se nato prilagaja glede na kubične metre savne.

 

Velikost Savne 2-2.5 m³ 2-4.5 m³ 3-6 m³ 5-8 m³ 7-12 m³ 8-14 m³ Več kot 12 m³
Moč Peči 2.3 kW 3.6 kW 4.5 kW 6 kW 8 kW 9 kW 10 kW in več

 

Upravljanje peči:

Kontrolna enota je lahko ločena ali že integrirana na peči. Integrirana kontrolna enota na peči omogoča enostavno upravljanje temperature in časovnika za predhodno ogrevanje savne.

Vzdrževanje:

Vzdrževanje peči je običajno preprosto. Redno menjavanje kamnov v peči zagotavlja učinkovito delovanje, saj kamni zadržujejo toploto in postanejo vir sekundarne toplote v savni.

Izbira prave peči za savno je ključnega pomena za ustvarjanje prijetne in učinkovite savnarske izkušnje. Upoštevajte svoje osebne preference, velikost savne in druge dejavnike, da boste lahko uživali v popolni savna izkušnji. S pravilno izbrano pečjo bo vaša domača savna pravo zatočišče sprostitve in užitka.