Ali infra solna savna lahko pomaga pri aknah?

Infra solna savna je infrardeča savna, ki ima vključen solno zeliščni uparjalnik s himalajsko soljo. Učinek delovanja infrardečega valovanja je tako nadgrajen še s pozitivnimi učinki, ki jih prinaša delovanje himalajske soli, vodne pare ter morebitnih eteričnih olj ter suhih zelišč.

Savne nasploh so zelo učinkovite pri zdravljenju aken, koristne so za zdravje kože na splošno. Infra solne savne pa so pri tem še bolj učinkovite. Ko infrardeča svetloba prodre skozi kožo, jo telo pretvori v encim, ki spodbuja in obnavlja rast kožnih celic. Klasične finske ali parne savne ne morejo povzročiti te specifične reakcije, zato so infrardeče savne iz tega vidika veliko bolj koži koristne.

1. ČIŠČENJE

Eden najpogostejših načinov zdravljenja aken je čiščenje por kože, ki so bile prej zamašene. Zelo pomembno pa je tudi omogočanje delovanja lojne žleze brez oviranja.

Lojna žleza se nahaja tik pod kožo in je odgovorna za ustvarjanje sebuma, ki pomaga ohranjati zdravje vaše kože. Ko pa postane zamašena, se sebum dvigne na površino kože in ustvari akne.

Raziskave kažejo, da je eden najučinkovitejših načinov zdravljenja aken čiščenje pore kože in zagotavljanje, da se lojna žleza ne zamaši. Ravno to naredi infrardeča savna, ko se začnete potiti.

Savne so zato široko priznane in uporabljene kot učinkovite metode za zdravljenje kožnih stanj, kot so akne. Vendar so klasične savne omejene v svojih zmogljivostih, za razliko od infrardečih savn. Delci himajaske soli, ki se sproščajo v ozračje pri delovanju infra solne savne, delujejo kot naravni čistilec in lahko pomagajo pri odstranjevanju nečistoč iz zamašenih por.

 


2. REGENERACIJA

Infrardeča savna spodbuja nastanek novih celic na več načinov. Infrardeča svetloba oddaja v območju dolge valovne dolžine, ki prodrejo globoko v kožo in stimulirajo mitohondrije v celicah. Mitohondriji so strukture znotraj celic, ki so odgovorne za proizvodnjo energije, ki jo potrebujejo celice za opravljanje različnih funkcij.

Ko infrardeča svetloba prodre v celice, spodbuja proizvodnjo energije v mitohondrijih, kar spodbuja delitev celic in sintezo novih celic. Poleg tega infrardeča svetloba spodbuja tudi proizvodnjo kolagena in elastina v koži, to pa pomaga izboljšati elastičnost in čvrstost kože.

3. HIDRACIJA

Med obiskom infra solne savne se telo prične potiti, kar povzroča izločanje strupov iz telesa in pomaga izboljšati prekrvavitev kože. S tem se spodbudi boljša dostava hranilnih snovi in kisika do kože, kar pomaga pri vzdrževanju naravne hidracije kože.

Poleg tega infrardeča svetloba spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina v koži, kar pomaga ohraniti kožo čvrsto in gladko ter izboljša njeno sposobnost zadrževanja vlage. Z redno uporabo infrardeče savne lahko koža postane bolj prožna in elastična, to pomaga pri preprečevanju izsušitve kože.

 Prav tako minerali v himalajski soli dodatno pomagajo pri ohranjanju kože hidrirane in zmanjšajo suhost kože.

4. ZMANJŠANJE STRESA

Stres lahko povzroči poslabšanje kožnih stanj, kot so akne in ekcemi. Infrardeča savna pomaga pri zmanjševanju stresa, kar lahko vpliva na izboljšanje videza kože. Himalajska sol ima protivnetne lastnosti in pomaga pri pomiritvi razdražene kože, ter posledično zmanjša vnetja.

5. IZBOLJŠANJE CIRKULACIJE

Boljša cirkulacija krvi je izjemno pomembna za zdravo kožo, saj pomaga zagotoviti, da koža prejme dovolj kisika in hranil, ki so potrebni za njeno zdravje in funkcijo. Ko kri teče skozi krvne žile, prinaša s seboj kisik in hranila, ki jih celice v koži potrebujejo za pravilno delovanje.

Če je cirkulacija krvi slaba, lahko to vpliva na zdravje kože, saj celice ne prejemajo dovolj kisika in hranil. To lahko povzroči različne težave s kožo, kot so suhost, bledost, izpuščaji, počasno celjenje ran in druge težave.

Zato je izjemno pomembno, da poskrbimo za dobro cirkulacijo krvi, saj bo to pripomoglo k zagotavljanju zdrave in lepe kože. Ena od učinkovitih metod za izboljšanje cirkulacije krvi je lahko tudi uporaba infrardečih savn.

6. PROTIVNETNO DELOVANJE

Infrardeča savna ima tudi protivnetne učinke na kožo. Toplota, ki jo oddaja infrardeča svetloba, lahko pomaga zmanjšati vnetja in otekline, kar je še posebej koristno pri kožnih stanjih, ki jih spremljajo vnetni procesi (npr. akne). Poleg tega uporaba infrardeče savne izboljša cirkulacijo krvi, kar prav tako zmanjša vnetje v telesu.

Na splošno je protivnetni učinek infrardeče savne posledica kombinacije izboljšane cirkulacije krvi in toplote, ki jo oddaja infrardeča svetloba.

Himalajska sol ima prav tako protivnetne učinke na kožo. Vsebuje minerale, kot so magnezij, kalcij, kalij in železo, ki pomagajo zmanjšati vnetja in rdečico na koži. Poleg tega ima sol antiseptične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga pri boju proti bakterijam na koži, ki povzročijo vnetje.

Kljub tem koristim pa je pomembno, da se pred uporabo infrardeče savne posvetujete z zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali kožne bolezni.


Pri zdravljenju aken lahko pomagajo tudi različna eterična olja. V infra solni savni lahko s pomočjo vgrajenega uparjalnika izvajate tudi terapije z eterčnimi olji. Olja, ki pomagajo pri zdravljenju aken so:

Olje čajevca: olje čajevca je zelo učinkovito pri zdravljenju aken zaradi svojih antibakterijskih lastnosti. Lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja in preprečevanju nadaljnjih okužb.

Sivkino olje: sivkino olje ima tudi antibakterijske lastnosti in lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja. Prav tako lahko pomaga pri zdravljenju brazgotin, ki ostanejo za aknami.

Rožmarinovo olje: rožmarinovo olje ima antibakterijske in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zdravljenju aken.

Pri uporabi eteričnih je pomembno, da z njimi ne pretiravate, saj so lahko nekatera olja premočna in lahko dražijo kožo.Prav tako je pomembno, da opravite test občutljivosti pred uporabo, da se prepričate, da niste alergični na olje. Če imate hude akne, se pred uporabo eteričnih olj posvetujte z dermatologom.