Prednosti solne terapije v savni

Kakšne prednosti ima solna terapija v infra savni?

Solna terapija ali haloterapija je terapija pri kateri vdihavamo zrak, nasičen s solnimi kristali.

Roza himalajska sol je ena najbolj čistih oblik soli na našem planetu. Ker je bogata z minerali in okolju prijazna, je postala priljubljena pri kuhanju, dekoraciji in osvetlitvi doma, prostorov za jogo in meditacijo. Aktivnost mineralov se povečuje pri visokih temperaturah, zato je njihova uporaba najbolj učinkovita v kopeli ali savni. Hlapi soli pri povišanih temperaturah odprejo pore in tako spodbudijo izločanje strupov skozi kožo ter izboljšujejo dihalni, živčni, prebavni in imunski sistem, pomagajo pri zdravljenju alergij, bronhialne astme in številnih drugih bolezni. Zato so postale tudi kopeli in savne z uporabo mineralov zelo razširjene.


Kristale himalajske soli ročno kopljejo v rudnikih ob vznožju Himalaje. Roza barve je zaradi bogate vsebnosti železa, vsebuje pa veliko več koristnih mineralov kot navadna sol. Kalij, kalcij, magnezij in železo, pa tudi stroncij, ki izboljšuje kostno gostoto ter preprečuje rahljanje kosti, in molibden, ki je v človeškem telesu zadolžen za izločanje škodljivih sulfatov in preprečevanje kopičenja strupov.

Vročina v savni aktivira sol, da nase privlači vlago, kar je znano kot higroskopija. Sol absorbira naravno prisotno vlago v prostoru in tako spodbudi postopek ionizacije. Pri tem procesu himalajska sol v ozračje sprošča negativne ione, ki uničujejo bakterije in druge prašne delce, in tako prispeva k čiščenju zraka.

Naroči svojo infra savno!

Pet prednosti uporabe himalajske soli v domači savni

1. Stimulacija dihalnega sistema

Vdihavanje vročega zraka, prečiščenega s himalajsko soljo, stimulira dihalni sistem. Razgrajuje sluz in zamašenost kjerkoli v telesu, blaži vnetja in alergije, ter se bori proti okužbam. Študije kažejo, da solna terapija oziroma haloterapija pozitivno vpliva na potek astme in nekaterih bolezni pljuč. Ker pa so o tem potrebne še podrobnejše raziskave, se, če imate resno dihalno obolenje, pred uporabo himalajske soli v savni posvetujte z zdravnikom.

2. Izboljšanje razpoloženja

Solna terapija pomaga pri sezonski utrujenosti in morda tudi pri simptomih kronične depresije. Po nekaterih raziskavah naj bi zaradi prisotnosti negativnih ionov možgani proizvedli več serotonina, ki je v človeškem telesu zadolžen za razpoloženjsko ravnovesje. Povečane ravne serotonina pa izboljšujejo počutje, apetit, spomin in spanec.

Večina poročil o vplivu haloterapije na depresijo je še nepreverjenih, a rahla, razpršena svetloba stene ali luči s himalajsko soljo ima pomirjujoč in sprostitven učinek.

3. Krepitev imunskega sistema

Uporaba savne naj bi pomagala preprečevati prehladna obolenja in gripo, saj savna povečuje število belih krvničk, ki jih v telesu ne sme biti premalo, ker so ključne za močan imunski sistem. Če je število levkocitov zelo nizko, lahko pride do pogostejših in smrtno nevarnih okužb. Himalajska sol v savni prek izločanja strupov med potenjem krepi imunski sistem.

4. Izboljšanje spanja

Znano je, da savna prispeva k boljšemu spancu, himalajska sol pa lahko ta učinek še potencira. Redna uporaba himalajske soli v savni izboljšuje dihanje, krvni obtok in umirja telo. Za globlji spanec poskusite v vašo savno vključiti himalajsko sol.

5. Lajšanje bolečin

Himalajska sol v savni bo pomagala ustvariti topel, pomirjujoč in prečiščen suh zrak, ki bo imel takojšen sprostitven učinek na zategnjenost mišic. Ker himalajska sol v savni spodbuja dihanje, se raven kisika v krvnem obtoku poveča. Vročina v savni tudi pospeši krvni obtok, kar koristi mišicam in sklepom. Lajša bolečine in lahko spodbudi okrevanje od pridruženih zdravstvenih težav.

Vključitev himalajske soli v domačo savno vam bo prinesla obilje blagodejnih učinkov na zdravje, dodatek himalajske soli savni prinaša drugačen, višji nivo pomiritve, spokojnosti in lepote.