Keramični ali karbonski grelci?

Infra rdeče savne so zaradi številnih pozitivnih lastnosti vse bolj priljubljene med uporabniki. Delujejo na principu direktnega segrevanja telesa s pomočjo sevanja infrardeče svetlobe, zato so temperature v savni nižje (25­ - 55°C) in bolj prijetne za človeško telo. Infra svetloba v savni je enaka IR svetlobi sonca, ki jo občutimo vsakič, ko posije sonce, ne glede na temperaturo zraka. Človeškemu očesu je nevidna in jo občutimo kot učinek toplote. Srce infrardeče savne so kakovostni, predvsem pa varni in učinkoviti infrardeči grelci, ki morajo biti razporejeni po čim večji površini savne, da bo le­-ta učinkovita in udobna.

 

Infrardeče sevanje lahko pridobimo z različnimi grelci (karbonskimi ali keramičnimi grelci).

V infrardečih savnah so v preteklosti za segrevanje uporabljali keramične grelce. Njihova glavna pomanjkljivost je usmerjeno delovanje na telo, ki ga nekateri uporabniki začutijo kot pekoč in neprijeten občutek.

Keramični grelci delujejo na telo točkovno in bolj intenzivno. Sestavljeni so iz žarilne nitke, ki je potopljena v keramični pesek, z zadnje strani pa so obdani z reflektorjem, ki valovanje usmerja proti našemu telesu. S sprednje strani so zaščiteni z mrežico ali varnostnim steklom.

Pri nakupu keramičnega grelca moramo biti pozorni še na spekter delovanja, kajti stari keramični grelci delujejo samo na spektru C. Novejše izpeljanke pa so grelci polnega spektra, ki so bolj intenzivni (spekter A, B, C) in prodirajo globje v telo. Uporabljajo se predvsem za intenzivno segrevanje hrbteničnega predela. Zato je zelo pomembna pravilna namestitev grelnikov in možnost spreminjaja intenzivnosti.

Ploskovni karbonski grelci delujejo na nižji temperaturi, hkrati pa niso vroči ob dotiku človeškega telesa. Tako preprečimo morebitne poškodbe in opekline, savnanje pa je prijetno in učinkovitejše, saj žarki delujejo po celotni površini in enakomerno segrevajo celotno telo – ne točkovno, kot pri starejših keramičnih grelcih.


 

 

Karbonski grelec pa ustvari bolj terapevtsko toploto in omogoči globlje potenje. Površina karbonskih grelcev je do 10x večja kot pri večini preostalih keramičnih grelcev, zato lahko enakomerno segrejejo celotno savno in s tem tudi telo, kar je za uporabnika savne precej bolj prijetno in učinkovito. Karbonski grelci niso pekoči na dotik in je tudi zaradi tega savnanje veliko bolj udobno. Zaradi nižje temperature grelcev se lahko tudi naslonite na njih. Karbonski grelci imajo daljšo življensko dobo. 

Razliko med keramičnim in grelcem polnega spektra lahko prepoznate s prostim očesom, kajti A spekter je viden človeškemu očesu (grelec žari), B in C spekter pa sta pri delovanju očem nevidna. Vsekakor pa ne gre zanemariti, da so tudi keramični grelci zelo učinkoviti pri segrevanju z IR valovanjem, njihova edina slabost je morda pekoč učinek na telo.

Zaradi pekočega občutka pri keramičnih grelcih, so za uporabo bolj primerni karbonski grelci, ki imajo tudi večjo učinkovitost. Za bolj intenzivno pregrevanje posameznih predelov telesa (npr. ledveni del, hrbet) pa je priporočljiva izbira grelca polnega spektra.

 

 

Infrardeče sevanje pa ne gre mešati z nevarnim UV sevanje, ki ima za posledico potemnitev (zagorelost) kože. Infrardeče sevanje nas greje in spodbuja biološko aktivna področja. IR valovi so nevidni del sončevega spektra elektro-magnetnega valovanja z najdaljšo valovno dolžino. Infrardeče sevanje označuje elektromagnetno valovanje z valovnimi dolžinami, daljšimi od valovnih dolžin vidne svetlobe, a krajšimi od mikrovalovnega valovanja.

 

Najboljši nasvet: Za optimalne zdravilne koristi izberite savno karbonskimi infra grelci, ki ima nižjo površinsko temperaturo – ta vam bo omogočil bolj prijetno savnanje. Posledično boste lahko preživeli časa v savni. Za intenzivno pregrevanje posameznih delov telesa jih lahko kombinirate z grelci polnega spektra.

 

Prikaz delovanja karbonskih infra grelcev

 

 

Kaj pa če želimo v savni samo grelce polnega spektra (Full Spectrum tehnologija)? 

Infrardeči grelci polnega spektra oddajajo celoten spekter valov. To pomeni, da poleg B (NIR ali Near Infrareed) in C spektra (MIR ali Middle Infrared), oddajajo tudi A (FIR ali Far Infrared) spekter valov. 

 

 

Grelci polnega spektra so v osnovi keramični grelci, za katere velja že vse zgoraj našteto (delujejo točkovno, vroči na površini,...). V kolikor vam ustreza bolj intenzivno segrevanje določenega dela telesa (npr. predela hrbtenice), potem je smiselna uporaba grelca polnega spektra. Vendar ne priporočamo namestitev več kot 1 ali 2 grelcev polnega spektra, saj so ti vseeno pekoči in savna lahko postane neudobna za uporabo.

 

Pozitivni učinki infra rdeče toplote:

 

Ogrevanje s pomočjo infrardeče toplote spodbuja procese presnove, jih pospešuje in omejuje razmnoževanje bakterij in virusov. Notranje organe pa spodbuja k večji aktivnosti. Obrambna sposobnost telesa se izboljša. Telo se temeljito očisti. Tehnologija infrardeče svetlobe izhaja iz današnjega Tibeta, nadaljevali so jo indijski jogiji. Pozitivni učinki infrardeče toplote so zaznani pri menopavzi, artritisu, aknah, boleznih ušes, revmatizmu, nespečnosti, išiasu, pri odpravi povečane telesne teže, pri odpravi celulita in pri negi kože, saj se s potenjem izločijo strupene snovi, ki jih odlaga telo v podkožje.

Dobro prekrvavljena koža zagotavlja lep, mladosten izgled. Poleg naštetega pa infrardeča energija pomaga vzpostaviti ponovno ravnotežje v telesu pri glavobolih, izčrpanosti, nizkem ali visokem pritisku, motnjah spomina, impotenci, neješčnosti, zaprtju, astmi, bronhitisu itd. Ogrevanje s pomočjo infrardeče toplote spodbuja procese presnove, jih pospešuje in omejuje razmnoževanje bakterij in virusov. Notranje organe pa spodbuja k večji aktivnosti. Obrambna sposobnost telesa se izboljša. Telo se temeljito očisti in pomladi.