Savna in hujšanje

Kako lahko infra solna savna pomaga pri hujšanju?

Med savnanjem se v telesu dogajajo številni procesi, ki pomagajo pri hujšanju. Vendar pa izključno zaradi savnanja ne bomo vitkejši, za to je potrebna tudi pravilna prehrana in redni treningi. Med savnanjem se porabljajo kalorije, savna odpravlja stres, pospešuje metabolizem in prebavo, povečuje mišično maso in s tem porabo lastnih maščob ter iz telesa odstranjuje škodljive snovi (razstrupljanje). V nadaljevanju si bomo bolj podrobno ogledali vsakega od naštetih procesov.

Poraba kalorij

Pri hujšanju je poraba kalorij zelo pomembna. Da shujšamo, moramo porabiti več kalorij kot jih vnesemo v telo. Če je vnos kalorij večji, kot ga telo porabi, se le ta shrani v obliki maščobnega tkiva.

Infra savna povzroči v telesu vrsto biokemičnih procesov, ki za svoje delovanje porabljajo kalorije. Infra rdeči žarki prodrejo globoko v vsako celico telesa vse do mitohondrijev (ki se nahajajo v vsaki celici telesa). To pospeši cirkulacijo krvi po telesu na naslednji način: v celici se sproži povečana proizvodnja molekule ATP, ki skozi različne kemijske procese povzroči dodajanje kisika krvi. Povečana vsebnost kisika v krvi poveča cirkulacijo krvi po telesu, poveča se srčni utrip. Infra rdeča svetloba tako vzpodbudi delovanje celotnega kardiovaskularnega sistema. Intenzivnost takšne notranje aktivnosti v telesu je podobna telesni vadbi. Ali povedano drugače – notranje delovanje telesa, ki ga vzpodbudi infra rdeče valovanje, porablja kalorije in tako pomaga pri hujšanju.

Odpravljanje stresa

Biomedicinske raziskave potrjujejo, da stres negativno vpliva na telesno težo. Če smo dlje časa pod stresom, naše telo konstantno proizvaja večje količine hormonov stresa – predvsem adrenalina in kortizola. Adrenalin namreč telo pripravi za reakcijo na stresno situacijo tako, da z namenom za beg oziroma boj, porabi vse zaloge energije. Povečano izločanje adrenalina pa vodi tudi v večje izločanje krotizola. To poveča potrebo po energijskem vnosu in tako postanemo bolj lačni. Povišana raven krotizola privede do želje po vnosu visoko kalorične hrane, kot so prigrizki, sladkarija, mastna, hitra hrana, kajti na ta način pomirimo razdražene možgane in naše telo se nekako umiri.

Dolgotrajna izpostavljenost stresu preprečuje tudi uspešno celično regeneracijo. Brez učinkovite celične aktivnosti pa telo ne more hrane učinkovito pretvoriti v energijo. Posledično to pomeni, da to odvečno energijo, namesto da bi jo porabil za izboljšanje celične regeneracije, začne shranjevati v maščobo.

Infra solna savna pomaga premagovati stres in utrujenost. In ko telo ni več pod stresom, se bo energija ponovno porabljala za celično delovanje in regeneracijo in se ne bo več shranjevala v obliki maščobe. Ko smo sproščeni, telesu sporočamo, da lahko učinkovito pretvarja energijo in sprosti potrebo po shranjevanju maščobnega tkiva.

Uravnavanje presnove

Savnanje spodbuja metabolizen in prebavo, kar je zelo pomembno pri izgubljanju kilogramov. Kot že opisano zgoraj, infra žarki prodirajo vse do mitohondrijev v celicah, to povzroči povečano proizvodnjo molekule ATP kar pa nadalje pospeši cirkualcijo krvi po telesu in povečano presnovo. Po podatkih se med savnanjem v savni poveča število srčnih utripov za 50%, metabilizem pa se poveča za 300%.

Savna tudi pozitivno vpliva na delovanje ščitnice, zdrava ščitnica pa je nujen pogoj za zdrav metabolizem. Ta žleza namreč tvori hormone, ki skrbijo za presnovo.

Poleg ostalih dejavnkov, tudi stres upočasnuje delovanje metabolizma. Savnanje pomaga odpravljati stres s tem posledično vpliva na boljšo presnovo.

 

Povečanje mišične mase

Toplotna terapija vseh vrst spodbuja izločanje človeških rastnih hormonov (HGH). Med savnanjem se tako zviša raven rastnega hormona, somatropina. Pogosto ga označujemo kot “hormon mladosti” saj ima zelo pomembno vlogo pri rastnih procesih. Ne le da napenja kožo, pospešuje rast las in spodbuja spolni nagon, povečuje tudi telesno in duševno zmogljivost. Poleg tega pomaga pri uravnavanju deleža maščob v telesu. Človeški rastni hormoni hkrati povečajo mišično maso in zmanjšajo maščobno tkivo v telesu. Mišice namreč za svoje delovanje potrebujejo energijo, ki jo porabljajo iz maščobnih zalog. Večja kot je mišična masa, več energije potrebuje za delovanje. Torej večja mišična masa porabi več maščobnega tkiva.

Infrardeče savne so bolj učinkovite pri dvigovanju telesne temperature (zaradi infra rdečih žarkov, ki delujejo na mitohondrije v celicah) kot katera koli druga toplotna terapija in zato hitreje povečajo proizvodnjo človeških rastnih hormonov, ki so odgovorni za pretvorbo maščobnega tkiva v mišice.

Razstrupljanje

Razstrupljanje ali detoksifikacija telesa je odstranjevanje nakopičenih škodljivih snovi iz telesa. Z njim pripomoremo k normalnemu delovanje vseh vitalnih procesov v telesu.

Razstrupljanje telesa je pri hujšanju pomembno z več vidikov. Infra savna spodbuja potenje zaradi delovanja neposredno na mitohondrije v celicah. S potenjem se tako iz telesa poleg vode izloči tudi veliko strupov kar posledično pripomore tudi k zmanjšanju celulita. Razstrupljanje telesa omogoča boljše delovanje ledvic in blaži obremenitev endokrinega sistema (posledično pripomore k boljši presnovi). Z znojenjem pa tudi izgorevajo kalorije – ko se telo segreva, se pospeši srčni utrip, povečano je delovanje žlez znojnic in vse to porablja kalorije v telesu.

Z izkoriščanjem žlez znojnic kot sredstva za razstrupljanje se zmanjša obremenitev ledvic in jeter (ki sta pomemba organa pri razstrupljanju). Ko notranji organi telesa delujejo zdravo in učinkovito, se bo uredila tudi presnova. Urejena presnova pa je ključna pri hujšanju.

Himalajska sol v savni zaradi številnih pozitivnih lastnosti še dodatno pripomore k izboljšanju rezultatov pri hujšanju. Segrevanje himalajske soli v infra savni pripomore predvsem k razstrupljanju telesa.