5 prednosti savnanja po športni aktivnosti

Savna je že dolgo priljubljen način sprostitve in razstrupljanja telesa. Vendar pa se vse več športnikov in rekreativcev zaveda, da je uporaba savne tudi izjemno koristna pri regeneraciji po športnih aktivnostih. V tem članku bomo raziskali, kako uporaba savne pomaga pri regeneraciji in kako jo lahko vključite v svojo rutino po treningu.1. Izboljšanje prekrvavitve in kisikove oskrbe mišic

Uporaba savne povzroči povečanje telesne temperature, kar spodbuja širjenje krvnih žil. To izboljša prekrvavitev in omogoča večji dotok kisika do mišic, kar pospešuje regeneracijo po intenzivnem treningu.

2. Odstranjevanje strupov in odpadnih snovi iz telesa

Med športno aktivnostjo se v telesu nabirajo strupi in odpadne snovi, kot je mlečna kislina. Uporaba savne spodbuja potenje, kar pomaga odstraniti te snovi iz telesa in zmanjšati občutek utrujenosti in bolečin v mišicah.


3.  Sprostitev mišic in zmanjšanje mišične napetosti

Vročina savne sprošča mišično tkivo, kar zmanjšuje mišično napetost in krče. To pomaga pri lajšanju bolečin, ki so pogosto povezane s poškodbami, in pospešuje celjenje poškodovanih mišic.4.  Spodbujanje proizvodnje rastnih hormonov

Rastni hormoni igrajo ključno vlogo pri regeneraciji in obnavljanju telesnih tkiv, vključno z mišicami. Uporaba savne spodbuja sproščanje teh hormonov, kar pospešuje regeneracijo mišic in skrajšuje čas, potreben za okrevanje po treningu.

5.  Izboljšanje spanja in sprostitev

Kakovosten spanec je ključnega pomena za regeneracijo telesa. Savna pomaga sprostiti telo in um, kar izboljšuje kakovost spanja. Poleg tega savna spodbuja proizvodnjo endorfinov, ki so naravni hormoni sreče in pripomorejo k občutku sproščenosti in zadovoljstva.