Infra savna proti finski - Katero izbrati

Finska savna proti infrardeči savni - Kaj je razlika ?

Pri izbiri savne obstajata dve primarni izbiri – finska (tradicionalna vroča) ali infrardeča... Katera je prava zate?

Zdravstvena in wellness skupnost se soglasno strinjata, da preživljanje časa v savni prinaša zdravstvene koristi.

Savne se v svetu uporabljajo že več stoletij, da razstrupijo in očistijo telo, prav tako pa zagotavljajo občutek umirjenosti, sprostitve in pospešujoče vitalnosti.

Dan danes ljudje lahko izbiramo med tradicionalno finsko savno ali infra rdečo savno. Poglejmo oboje in odkrijmo, zakaj je infrardeča savna na splošno prednostna izbira za ljudi z zdravim življenskim slogom.

FINSKE SAVNE PROTI INFRARDEČIM SAVNAM

Prostorska primerjava:

Savne se med seboj močno razlikujejo po velikosti. Nekatere lahko sprejmejo le nekaj ljudi, nekatere pa so dovolj velike, da se v njih vadi vroča joga. Infrardeče savne so načeloma manjše od finskih, razlog za to je, da finske savne namenjajo veliko prostora grelnem elementu, infra savna pa deluje na telo direktno z infrardečimi grelci.

Vzdrževanje:

Infrardeče savne (in njihovi grelniki) ne zahtevajo skoraj nobenega vzdrževanja v primerjavi s tradicionalnimi grelnimi elementi v finski savni. Če so grelci kvalitetni je njihova življenska doba tudi 20 let ali več. Za razliko od finskih savn, infrardeče savne ne uporabljajo prekomernih količin toplote in pare, da bi ustvarile okolje, ki povzroča znojenje. Finske savne na splošno porabijo približno trikrat več energije za delovanje kot infrardeča savna, saj zahtevajo 45 – 60 minut samo, da dosežejo optimalno temperaturo. Infrardeče savne vklopimo 15 min pred uporabo, kajti predhodno segrevanja na visoko temperaturo ni potrebno. Infrardeče savne v primerjavi s finsko savno porabijo približno 1/3 električne energije, zato so primerne tudi za stanovanja v bloku ali prostore brez trifazne električne napeljave.

Temperatura:

Finske savne za svoje delovanje porabijo približno 6 kw moči (odvisno od velikosti savne), medtem, ko infrardeča savna za svoje delovanje porabi 1-2 kw moči. Finska savna je najbolj primerna za ljubitelje visokih temperatur, saj se temperatura v njej povzpne do mogočnih 100 stopinj Celzija. Vlažnost je približno 10-odstotna, ki jo po potrebi dodatno povečujemo s polivanjem vode po razgretih kamnih na peči. Infrardeče savne delujejo na principu direktnega segrevanja telesa s pomočjo sevanja infrardeče svetlobe, zato so temperature v savni nižje (25 – 50°C) in bolj prijetne za človeško telo.

Zdravstvene koristi:

Vse savne imajo veliko zdravstenih koristi. Finske savne, zaradi svoje visoke temperature pomagajo pri potenju, kar človeku lahko pomaga pri hujšanju. Infrardeče savne na splošno izboljšajo počutje, zdravje in krepijo imunski sistem ter pospešujejo obnavljanje poškodovanih tkiv, izboljšujejo metabolizem, obnavljajo in čistijo kožo in še veliko več, predvsem pa lajšajo težave v hrbtenici in sklepih.