Savna in šport

Savna in šport

Za olimpijske igre leta 1924 v Parizu so na željo finskih športnikov postavili brunarico s savno. To je bila za tedanje čase senzacija. Finski tekač Paavo Nurmi si je pri temperaturi 35 °C v senci pritekel olimpijsko zlato. Neki ameriški poročevalec je po tem razširil novico, da je atlet pred tem treniral v savni. Prav to naj bi bil vzrok za njegov dosežek. Tako sta savna in šport postala neločljiva.

Paavo Nurmi

Savna za večjo zmogljivost

Znanstveniki in športni zdravniki so zedinjeni, da savnanje posredno prispeva k povečanju zmogljivosti. Pri tem gre predvsem za sposobnost obnavljanja telesa, ki je pri savnanju zelo visoka. Savna namreč pospeši cirkulacijo krvi po telesu s tem pa mišice obogati s kisikom in hranili. Tako se mišice hitreje regenerirajo.

Vrhunski športniki ugotavljajo, da redno obiskovanje savne povečuje možnosti za športni uspeh. Pri ljubiteljskih športnikih pa je napredek hitrejši.

Vzdržljivost

Savna povečuje telesno zmogljivost. To med drugim merimo tudi po stopnji vzdržljivosti. V savni se predvsem poveča dihalna kapaciteta, kar koristi vzdržljivosti in s tem tudi telesni zmogljivosti. V savni se dihalne mišice sprostijo, sapnice pa se razširijo za 15 odstotkov. To je dober pogoj za uspešno izvajanje vzdržljivostnih športov.

Proč z bolečinami v mišicah

Po naporni vzdržljivostni vadbi ali nenadni telesni obremenitvi telo mobilizira vse zaloge energije. Zaradi tega lahko v mišicah nastane pomanjkanje kisika. Posledica tega so utrujenost, neprijetni mišični krči ali bolečine v mišicah.

Med potenjem v savni se mlečne kisline razgradijo in prek ledvic izločijo. Posledično se mišice spet napolnijo s kisikom in mikro razpoke v mišičnih vlaknih se lahko zacelijo.

Pri športnih poškodbah

Redno obiskovanje savne je oaza sprostitve in počitka predvsem za športnike, katerih vezi, kite in sklepi so zaradi dolgotrajne vadbe podvrženi močnim obremenitvam. Savna je pravi vrelec zdravja zlasti pri zvinih in udarninah ter pri pretegnjenih mišicah.

Pomebno – kdaj ne v savno

Pri hudih športnih poškodbah, ki povzročijo izliv krvi ali notranje poškodbe, je vstop v savno prepovedan.