Kaj sledi, ko stopim iz savne?

Kombinacija sproščujoče vročine v savni in osvežujoče ohladitve naše telo in misli odpelje daleč stran od vsakdanjih skrbi, opravil in natrpanega urnika. Splošno velja pravilo, da je čas savnanja enak času ohladitve in počitka po njem - vsekakor pa je pomembno, da poslušate svoje telo. Prav tako pri ponovitvah savne in ohlajanja. Za savnanje je primeren kateri koli del dneva, velikokrat pa si savno privoščimo v zgodnjem večeru, ko opravimo z vsemi dnevnimi obveznostmi in imamo končno čas za sprostitev in pripravo na globok ter kakovosten spanec.

Kako lahko savnanje zaključimo v slogu in še podaljšamo sproščujoč občutek ter posrbimo, da bo imelo savnanje na nas čimboljši učinek?

Čas za ohlajanje

Prvi korak po savnanju je prehod telesa iz stanja potenja v nepotenje. Hladen tuš nas bo ohladil, telo pa se še vedno na vročino, ki ji je bil malo prej izpostavljen, odziva s potenjem. Vsaj 15 minut bo potrebovalo, da telo to stanje umiri, čeprav je ravno ta faza ključna v procesu sprostitve.

Če se boste v tem trenutku hitro oblekli in oddrveli naprej, boste izničili oziroma zamudili mnogo pozitivnih vplivov, ki vam jih lahko popoln ritual savnanja lahko nudi.

pocitek po savni ohlajanje

Čas za udobje

Ko se boste prenehali potiti in občutili, da ste popolnoma ohlajeni, si oblecite lahka in udobna oblačila. Pazite, da se ne oblečete preveč. Telo in njegovo delovanje sta še vedno zelo občutljiva - hitro se lahko zgodi, da se zopet sproži stanje potenja.

Pogasite žejo!

Telo je med savnanjem skozi potenje izgubilo veliko tekočine, z njo pa tudi vitaminov in mineralov, zato je pomembno, da poskrbimo za kakovostno hidracijo. Vendar ne pretiravajte z enkratno količino. Telo bo lahko pravilno absorbiralo tekočino, če jo bo prejelo počasi in enakomerno.

Kaj pijete, je bolj kot ne stvar okusa. Izogibajte se alkoholu, zelo učinkoviti pri hidraciji so čaji, z različnimi sestavinami obogatena voda ali naravni zelenjavno-sadni sokovi..

Privoščite si prigrizek!

Ker je priporočljivo, da vsaj eno uro pred savnanjem ne zaužijemo hrane, bo zdaj ravno pravi čas, da si privoščimo prigrizek. Velikokrat je prisotna želja po slani hrani, kar je posledica dehidracije. Najbolje je, če nas slani prigrizki ne premamijo in se odločimo za kaj bolj zdravega in lahkega - sadje, zelenjava, zelenjavne juhe, kar bo poleg lakote potešilo tudi del žeje.

hrana po savnanju

Čas za spanje?

Če ste si savnanje privoščili zvečer, potem se lahko odkrito veselite globokega in kakovostnega spanca. Sproščeno telo in zelo pomembno, sproščene misli so več kot pripravljene, da si popolnoma odpočijejo.

V vsakem primeru pa, ne glede na čas, ki smo ga izbrali za savnanje, poskusimo čimdlje užiti to vzdušje in občutek, ki nam ga zagotovi savna - potrudimo se, da opravila in opravke prestavimo ali vsaj za dlje časa odložimo, si vzamemo čas zase ter se popolnoma posvetimo sprostitvi.

pocitek po savni