Imajo barve res tako velik vpliv na naše telo?

Vsak najmanjši foton vzdraži živčene celice v očeh in pošlje določen signal v možgane, v hipotalamus, ki uravnava vse življenjske funkcije, vključno s proizvodnjo melatonina, hormona, ki vpliva na vsako telesno celico, njeno delovanje ter delovanje vseh kot celote. Če so vse relacije med celicami v harmoniji, smo zdravi, srečni in nasploh odličnega počutja. Ravnovesje je pomembno na vseh področjih, predvsem pa v našem telesu, da lahko v okolju pravilno in usklajeno delujemo.

Vsako neravnovesje je zaznano v telesu kot bolezen, slabše fizično in psihično ter čustveno počutje.

Znanstvenik Edwin Babbitt je po številnih raziskavah predstavil obširno in izčrpno teorijo zdravljenja s svetlobo – oz. kakor radi rečemo, z barvami. Barve namreč niso nič drugega kot svetloba, ki oddajajo različne valovne dolžine in jih zato naši možgani različno zaznajo.

Omenjeni znanstvenik je identificiral rdečo barvo kot stimulant, predvsem krivi in v manjši meri nekaterih živcev; rumeno in oranžno kor živčne stimulante, modro in vijolično kot blagodejno za vse sisteme in s protivnetnimi lastnostmi. Verjel je, da lahko vplive različnih barv na telo, organe in sisteme, ki delujejo v nas, učinkovito uporabimo za vzpostavljanje ravnovesja – z izbiro pravilne barve, ki bo vplivala na določeno funkcijo oz. organ v telesu, ki je izgubila svoje ravnovesje v delovanju.

 

Čakre in barvna terapija

 

Koncept čaker je predvsem vzhodni koncept dojemanja delovanja telesa – sedem točk-čaker, ki so glavni energijski centri – vsak ta center je odziven na drugo barvo. Čakre, ki se nahajajo na mestih večjih endokrinih žlez, ustrezajo določenim stanjem zavesti in osebnostnih tipov, prav tako pa tudi različnim organom in telesnim funkcijam. Zato je povezava barvne terapije v relaciji vpliva na telo.

Odkrit je bil tudi pomirjajoč vpliv določenih barv in dokazano zmanjšan pojav agresivnega vedenja in nasilja – kot test in dokaz so na ˝problematičnih˝ področjih v mestih začeli uporabljati modrikasto razsvetljavo in beležili zmanjšanje pojava neželenega vedenja.

Dober primer so tudi tako imenovane, zelene sobe – prostor, kjer nastopajoči čakajo, preden gredo pred kamere v studio – stena, pohištvo, elementi v prostoru zelene barve pomirjajo.

 

Barvna terapija kot del termalne in zdravilne terapije v savni

 

Pozitivne učinke barv in svetlobe lahko na enostaven način apliciramo tudi v prostore, ki so namenjeni sprostitvi, rehabilitaciji, zdravljenju in nasploh skrbi za naše zdravje. Spa in wellness centri, prostori za počitek in več kot primerno, savna.

Popolna sproščenost, odprte pore na koži še dodatno spodbujajo in omogočajo vpliv svetlobe na telo.

 

 

Rdeča - Je barva življenj in ognja. Naj bi večala srčno frekvenco, višala srednji arterijski tlak in hitrost dihanja. Je tudi barva strasti in poželenja. Aplicira se v primeru astme, anemije, okvar cirkulacije, bolezni grla in kroničnega kašlja, nikoli pa z rdečo ne zdravimo raka, ker stimulira rast celic. Pretirana izpostavitev privede do jeze, agresije, vulgarnosti in poveljevanja.

Oranžna - Gre za kombinacijo rdeče in rumene barve, ker predstavlja vzhajajoče sonce, naj bi izboljšala razpoloženje in premagala zaspanost. Zato se uporablja pri zdravljenju depresije in pesimizma. Uporablja se tudi za motnje prebave in za spodbujanje teka (anoreksija). Ima pa tudi podobne učinke kot rdeča- za zdravljenje anemije in ateroskleroze.

Rumena - Ponazarja sonce, obzorje in vitalnost. Rumena odbija svetlobo v vseh smereh, zato lahko ustvari vtis odmaknjenosti in osvobojenosti. Naj bi krepila živčevje in možgane, spodbujala metabolizem (jetra), zdravila bolezni žlez in boljšala koncentracijo. Ugodno naj bi vplivala tudi na kožo, preko odpiranja por in regeneracije.

Zelena - Na sredini barvnega spektra leži zelena in naj bi bila zato barva harmonije. Nekateri ji zato pripisujejo univerzalne zdravilne učinke. Naj bi bila barva koncentracije in pomiritve. Uporablja se za zdravljenje oslovskega kašlja, vnetji,infekcij,oteklin in za razstrupljanje organizma ter pri hormonskih neravnovesjih. Pomanjkanje zelene naj bi vodilo v zavist in občutek ranljivosti. Roza naj bi dopolnjevala učinke zelene.

Modra - Gre za barvo miru, ki pomirja. Naše telo prestavi v stanje mehkobe, oddiha in miru. Povezujejo jo tudi z govorom, sposobnostjo izražanja. Uporablja se za zdravljenje migrene in glavobolov, stresa, krčev in jetrnih bolezni. Naj bi blažila vse vrste bolečin. Pomanjkanje modre vodi v dvom, nezaupanje in melanholijo.

Indigo - barva intuicije in dojemanja. Uporablja se za zdravljenje bolezni nosu, ušes in oči. Pomaga tudi pri odvajanju od različnih odvisnosti. Tako kot modra, pomirja. Nekateri kromoterapevti govorijo o vijolični namesto indigo barvi.

Vijolična - barva čustev, ki pomirja živčni sistem in relaksira mišice. Močno je povezana z meditacijo. Uporabla se pri boleznih limfnega sistema in vranice ter urinarnega sistema. Prevelika količina vijolične vodi v prevlado in fanatizem. Bela ali magenta sta povezani z vijolično in ju kromoterapevti menjajo z vijolično.