Aromaterapija

Že ime pove, da je povezan z zdravljenjem z aromatičnimi pripravki, najpogosteje z eteričnimi olji. Aromaterapija je veja alternativne medicine ki se ukvarja s terapevtsko uporabo dišav oziroma z uporabo hlapnih snovi za zdravljenje in preprečevanje bolezni in okužb. Aromaterapija izboljša tako fizično, kot čustveno zdravje (body, mind and spirit). Aromaterapija je mišljena, kot umetnost in znanost. V zadnjem času ima aromaterapija večjo prepoznavnost na področju znanosti in medicine.

 

ZAČETKI

Aromaterapijo uporabljamo že tisoče let. Starodavne kulture na Kitajskem, Indiji, Egiptu in drugod so uporabljale aromatične rastlineske sestavine - smole, balzame in olja. Te naravne snovi so uporabljali v medicinske in verske namene. Znano je bilo, da imajo tako fizične, kot psihološke koristi. Destilacija eteričnih olj je bila Perzijcem pripisana v 10. stoletju, čeprav je bila praksa pred tem že dolgo v uporabi. Informacije o destiliaciji eteričnega olja so bile objavljene v 16. stoletju v Nemčiji. Francoski zdravniki so v 19. stoletju prepoznali potencial eteričnih olj pri zdravljenju bolezni. Vendar pa so se kasneje osredotočili na uporabo kemičnih zdravil. Kljub temu pa so nekateri francoski in nemški zdravniki še vedno uporabljali naravna rastlinska zdravila pri zdravljenju bolezni. Izraz aromaterapija je prvi uporabil francoski parfumer Gattefosse v svoji knjigi iz leta 1937. Pred tem je odkril zdravilni potencial sivke pri zdravljenju opeklin. To naj bi bilo povsem naključno. Med izvajanjem eksperimenta, si je v nenadnem kaosu uspel opeči roko. V bližini ni imel vode in je nagonsko potisnil roko v posodo s sivko in presenečen ugotovil, da se mu je rana hitro celila. Njegova knjiga govori o uporabi eteričnih olj pri različnih zdravstvenih težavah.

 

IZVAJANJE AROMATERAPIJE

Aromaterapija se običajno izvaja z vdihavanjem eteričnih olj ali pa se lokalno nanašanjo na kožo. Izvaja se s pomočjo naslednjih pripomočkov/izdelkov:

 • difuzorji
 • razpršila
 • inhalatorji
 • kopalne soli
 • olja, kreme, losjoni
 • obrazni parilniki
 • vroči in hladni obkladki
 • glinene maske

Vdihavanje eteričnih olj stimulira vohalni sistem, del možganov povezan z vonjem, vključno z nosom in možgani. Molekule, ki vstopijo v nos ali usta, preidejo v pljuča od tam pa v druge dele telesa. Ko mulekule dosežejo možgane, vplivajo na limbični sistem, ki je povezan s čustvi, srčnim utripom, krvnim tlakom, dihanjem, spominom, stresom in ravnovesjem hormonov. Na ta način lahko eterična olja na telo delujejo subtilno, a celostno.

 

Lokalna uporaba: masažna olja ter izdelki za nego kože se absorbijajo skozi kožo. Masaža območja, kjer bo nanešeno eterično olje, lahko poveča cirkulacijo in poveča absorbacijo. Obstajajo trditve, da lahko območja, bogatejša z znojnicami in lasnimi mešički, na primer glava in dlani učinkoviteje absorbirajo olja.

 

Eterična olja se nikoli ne nanašajo neposredno na kožo. Vedno jih treba razredčiti z baznim oljem. Dodamo nekaj kapljic eteričnega olja v čertr litra baznega olja. Najpogostejša bazna olja so mandljevo ali oljčno olje.

 

Rento Sauna Scent – Finnport

 

PREDNOSTI AROMATERAPIJE

Pravijo, da ima aromaterapija naslednje prednosti:

 • pomaga pri obvladovanju bolečin
 • izboljšuje kakovost spanja
 • zmanjšuje stres, vznemirjenost in tesnobo
 • pomirja boleče sklepe
 • zdravi glavobole in migrene
 • blaži nežele učinke kemoterapij
 • olajšajo nelagodje pri delu
 • izboljša prebavo
 • uničuje bakterije, viruse ali glivice

 

ZANIMIVOSTI

Ko se nekatera olja razpršijo, lahko iz zraka odstranijo toksine ali kovinske delce.

Nekatere sestavine, ki se nahajajo v eteričnih oljih, naj bi pomagale pri zdravljenju možganskih bolezni.

Testiranje čistosti eteričnega olja lahko opravite sami in sicer tako, da kapljico olja kanete na kolaž papir. Po 15 minutah preverite, če je kaj ostalo na papirju, če ni ničesar je čisto. Če pa ostane oljni obroč pa ni čisto eterično olje.

Japonska podjetja uporabljajo aromaterapijo za povečanje produktivnosti in razpoloženja svojih zaposlenih. Natančneje, skozi klimatske sisteme črpajo sledi eteričnih olj rožmarina in limone. Rožmarin se uporablja za kognitivno podporo in izboljšanje zdravja možganov. Limona pa za prečiščevanje telesa in dviganje razpoloženja.

Hipokrat je z aromatičnim fumigacijami rešil Aten kuge. Pri svoji tretmajih je uporabljal tudi aromaterapevtske kopeli in masaže.