Savna razvajanje z eteričnimi olji v lastnem domu

Eterična olja so organske spojine, proizvedene iz svežega in suhega rastlinskega materiala v skladu z različnimi tehnikami ekstrakcije.

 

Eterična olja so mešanice, ki nastanejo zaradi velikega števila aktivnih sestavin, ki so prisotne v rastlini, iz katere prihajajo. Imajo specifičen učinek in tako lahko znatno vplivjo na fizično in duševno stanje osebe. Uporaba eteričnih olj za vzdrževanje zdravja ali za zdravljenje osebe se imenuje aromaterapija.

 

AROMATERAPIJA

Aromaterapija je veja alternativne medicine, ki se ukvarja s terapevtsko uporabo dišav oziroma z uporabo hlapnih snovi za zdravljenje in preprečevanje bolezni in okužb. Ker je danes aromaterapija, naravna medicina in eterična olja postajajo vse bolj pomembna, kot dopolnilna terapija, je pomembno poudariti, da glede na odmerke, ki so vključeni v savni ne izvajamo aromaterapijo v ožjem pomenu besede. Vloga eteričnega olja je v resnici podpora dobremu počutju.KAKO JIH UPORABITI V FINSKI SAVNI

Eterična olja so lažja od vode in v vodi netopna, tako da plavajo na površini vode. Zaradi teh lastnosti ne priporočamo polivanje peči v savni z vodo v kateri je eterično olje, ker se lahko eterično olje zažge in sprošča neprijetne vonjave.

 

Eterično olje uporabimo skupaj z drobljenim ledom.

Iz drobljenega ledu naredimo kepo in na kepo dodamo nekaj kapljic eteričnega olja.

 

V savni, najprej malenkost polijemo kamne na peči, da jih ohladimo.

Na polito mesto postavimo ledeno kepo, tako da je eterično olje na vrhu kepe.

Polijemo malo vode okoli kepe se usedemo na klop in uživamo v toploti in vonju izbranega eteričnega olja.

 

Eterična olja so izjemno hlapni in občutljivi izdelki, zato je pri uporabi v savni treba upoštevati nekatere varnostne ukrepe. Še posebej, eterična olja so zelo občutljiva na toploto in če so dana v neposredno na vroče kamne lahko gorijo, izgubijo svoje lastnosti in povzročajo slab vonj. Stekleničk z eteričnim oljem nikoli ne nosimo v notranjost savne. Ledene kepe pokapamo z eteričnim oljem zunaj savne.

 

Eterična olja hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Za popolno razvajanje preverite kvaliteto eteričnih olj.

Izogibajte se uporabi sintetičnih dišav in uporabite 100% čista naravna eterična olja biološkega ali divjega izvora.