Kaj so eterična olja?

Eterična olja so spojine, pridobljene iz rastlin. Olja zajemajo rastlinski vonj in okus ali esenco. Edinstvene aromantične spojine dajejo vsakemu eteričnemu olju značilno esenco. Eterična olja pridobivamo z destilacijo (s paro in/ali vodo), mehanskimi metodami, kot je hladno stiskanje, destilacijo parnega toka pod vakuumom, ekstrakcija s topili, ekstrakcija z oglikovim dioksidom in ekstrakcijo s pomočjo Enfleurage.

Eterična olja niso prava olja, ampak so visoko koncentrirane rastlinske sestavine, ki imajo močne zdravilne in kozmetične lastnosti. Tehnično niso olja, ker ne vsebujejo maščobnih kislin, ki tvorijo dejansko olje.

Način izdelave olj je pomemben, saj eterična olja, pridobljena s kemičnimi postopki, ne veljajo za prava eterična olja.

Eterična olja so lažja od vode in v vodi netopna, tako da plavajo na površini vode. Topijo pa se v rastlinskih oljih, etrih in alkoholu. Eterična olja niso mastna in ne puščajo mastnih sledi na površini.

Na kakovost eteričnih olj vplivajo podnebne razmere, sestava tal, kjer rastejo rastline, kakor tudi čas nabiranja, sušenja in shranjevanja. Za vsa olja je značilna močna hlapnost, pri čemer se razvije intenziven, za številne vrste specifični vonj. Uporabljamo jih v medicini, kozmetiki, parfumeriji, prehrani in aromaterapiji.

KAKO UPORABLJAMO ETERIČNA OLJA?

Eterična olja se najpogosteje uporabljajo v obliki aromaterapije, pri kateri se vdihujejo z različnimi metodami. Vdihavanje arom iz eteričnih olj lahko stimulira področja vašega limbičnega sistema, ki je del možganov, ki igra vlogo pri čustvih, vedenju, vohu in dolgotrajnem spominu. Lahko pa se tudi nanesejo na telo, ko se nanesejo na kožo se nekatere rastlinske kemikalije absorbirajo. Eterična olja niso namenjena zaužitju.

 

RAZVRŠČANJE ETERIČNIH OLJ

Eterična olja razvrščamo po Piessovi skali z notami. Delimo na zgornjo, srednjo in spodnjo noto, na podlagi njihove hlapnosti.

Zgornja nota: sem spadajo eterična olja, ki so hitro hlapna. Olja iz te skupine so primerna za poživitev in osvežitev ter delujejo stimulativno. Predstavniki te skupine so olja: agrumov, čajevca, evkaliptusa, bazilike, ingverja, janeža, kafre, mete, poprove mete,...

Srednja nota: sem spadajo eterična olja, ki zaradi močnejših ogljikovih vezi nekoliko težje izhlapevajo. Ugodno delujejo na čustveni ravni, z izravnalnim učinkom na fizični in psihični ravni. Znani predstavniki te skupine: sivka, geranija, rožmarin, brin, cipresa, majaron, lovor, janež, gorski bor, švicarski bor, smreka, macesen, bazilika , kamilica, koromač, jasmin, geranija, sivka, limonin balzam, mirta, neroli, vrtnica, žajbelj.

Spodnja nota: sem spadajo eterična olja z zelo nizko hlapnostjo. Delujejo blagodejno tako na psihično kot fizično počutje človeka. So zelo vezani na zemljo in močno delujejo na psiho. Znani predstavniki: sandalovina, mirta, breza, cimet, cedra, cipresa, timijan, brin, kadilo, pačuli, vetiver.

 

PRILJUBLJENE VRSTE

Obstaja več kot 90 vrst eteričnih olj, od katerih ima vsak svoj edinstven vonj in potencialne koristi za zdravje.

 

Deset najbolj priljubljeni eteričnih olj:

Poprova meta: uporablja se za povečanje energije in pomoči pri prebavi

Sivka: uporablja se za lajšanje stresa

Sandalovina: uporablja se za umirjanje živcev in pomoči pri osredotočenost

Bergamotka: uporablja se za zmanjšanje stresa in izboljšanja staranja kože, kot je ekcem

Vrtnica: uporablja se za izboljšanje razpoloženja in sprostitev

Kamilica: uporablja se za izboljšanje in sprostitev

Ylang-ylang: uporablja se za zdravljenje glavobola in slabosti

Čajevec: uporablja se za boj prosti okužbam in krepitev imunskega sistema

Jasmin: uporablja se za pomoč pri depresiji, porodu in libidu

Limona: uporablja se za pomoč pri prebavi, razpoloženju, glavobolu

 

 

SHRANJEVANJE ETERIČNIH OLJ

Eterična olja so izjemno občutljiva na toploto, svetlobo in zrak. Ne pravilno hranjena zelo hitro spremenijo kemijsko sestavo. Na zraku zelo hitro izhlapijo. Potrebno jih je shranjevati v dobro zatesnjeni temni steklenički v temnem in hladnem prostoru.

 

OZNAČEVANJE ETERIČNIH OLJ

Eterična olja se običajno tržijo kot kozmetični izdelki ali živilski proizvodi, glede na ureditev teh proizvodov pa morajo vedno imeti datum poteka.

  • rok uporabe nekaj let

  • agrumi so izjema rok uporabe do dve leti

 

Nekatere značilnosti, ki - kar iz embalaže - razlikujejo kakovost eteričnega olja, so:

  • navedbo izvora in dela rastline, iz katerega je bilo pridobljeno olje

  • botanično ime rastlinskega izvora (po možnosti z navedbo variant)

  • proizvodno serijo za njeno sledljivost

  • posodo (steklenico) iz temnega stekla (rjavo ali svetlo modro) in zatesnjeno